Roos biedt aan:

 

Wat is Yoga?

Ik zal via twee verschillende invalshoeken toelichten wat Yoga is. De twee invalshoeken die ik belicht, zijn voor mij als docent het meest passend. En zo kom jij er zo ook achter of Yoga wat voor je is.

Eerst kijken we naar, “waarom komen mensen naar Yoga”? Dat kan zijn vanwege:
1. Het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan uiteenlopen van het willen worden van een betere liefdespartner (je hart willen leren openen) tot aan beter willen presteren op je werk of sport (focus verhogen).
2. Het verbeteren van de gezondheid.
Naast verbeterend werkt Yoga ook preventief. Yoga staat erom bekend een psychosomatisch effect te hebben. De houdingen die we aannemen, bevorderen naast je fysieke lichaam ook je geestelijk welzijn.
3. Het ontwikkelen van paranormale gaven. 
Voor de Westerse beginner misschien niet zo interessant om te willen zweven boven de grond, een aura te lezen, telepathie te ontwikkelen, etc. De yogis zeggen dat het ontwikkelen van paranormale gave veel tijd en toewijding kost. Een goede vergelijking is met het winnen van een New York Marathon, daar zul je ook jaren voor moeten trainen. En hetzelfde geldt voor het ontwikkelen van paranormale gaven.
4. Het realiseren van je ware zelf (samadhi/verlichting). Dit zie ik als persoonlijke ontwikkeling. Om jezelf steeds iets beter te leren kennen, door je innerlijke wereld te verkennen.

Nu licht ik de vraag toe van ‘wat is Yoga?’ op een meer medische manier en daarna op een filosofische manier.

  • Medische/westerse invalshoek:

Het placebo-effect bewijst dat zich binnen in het lichaam een ‘zelf genezend mechanisme’ bevindt. Vind je het  lastig om te geloven dat het lichaam zichzelf kan helen? Informeer jezelf, en lees in het boek “Spontaneous Remission” over 30.000 casussen waarin patiënten worden beschreven die “spontaan” beter zijn geworden van een (ongeneeslijke) ziekte.

Dit natuurlijke zelfhelende mechanisme (dat we allemaal hebben!) werkt pas dan als het autonome zenuwstelsel ontspannen is. Het autonome zenuwstelsel heeft twee standen:
1. De sympathicus: De modus van ‘vluchten of vechten’.
2. De parasympathicus: De modus van ‘rusten, opladen en zelfheling’.

Wanneer je stress ervaart, gaat het natuurlijke zelfhelende mechanisme ‘uit’, het lichaam komt dan in de sympathicus modus. Het lichaam moet overleven en denkt te moeten ‘vluchten of vechten’. Op een dag hebben we gemiddeld 50 stress-reacties die door de sympathicus worden afgevuurd. En daar is niks mis mee, mits we dit ook weten te balanceren. Je kan prima de CEO van een miljardenbedrijf zijn en veel stress ervaren tijdens je werk, zonder hier aan te lijden. Gelukkig maar! Dit doe je door de parasympaticus de kans te geven om in de ‘rusten, opladen en zelfheling’ modus te zijn.
En hier speelt Yoga & Meditatie een fantastische rol. Door Yoga te beoefenen activeer je de parasympaticus en daarmee het vermogen om jezelf op te laden en jezelf te helen!

  • Filosofische/oosterse invalshoek:

Yoga is afgeleid van het Sanskriet woord ‘Yug’. Yug betekent in het Engels ‘union’ en in het Nederlands ‘vereniging’. Maar wat verenigen we in Yoga?

We verenigen onszelf steeds meer met onze mooie kant door deze te voelen, te erkennen. Iedereen heeft een minder mooie kant (het lagere zelf) en een mooie kant (het hogere zelf).
Yoga is een methode om in verbinding te komen met je hogere zelf. Tijdens yoga ben je positieve energieën in je eigen systeem aan het downloaden uit het universum. Wat zijn enkele voorbeelden?
Je kan d.m.v. Yoga bepaalde energieën opwekken, bijvoorbeeld:
– een verhoogde vitaliteit
– een verhoogde creativiteit / meer charisma
– een verhoogde wilskracht / moed / zelfvertrouwen
– het verwijderen van luiheid, geen dingen meer uitstellen
– een open hart
– intuïtie en artistieke creativiteit
– een verhoogde intelligentie
– weten waarom je hier bent, richting in je leven hebben, zelf voelen dat je precies bent waar je moet zijn, etc.

Wanneer ik dit opsom, begin je waarschijnlijk door te krijgen dat Yoga meer is dan alleen rekken en strekken, ademen en het verbeteren van de algehele gezondheid. Daarnaast is het namelijk ook een pad om in bewustzijn te evolueren. En iedereen bewandelt zijn levenspad op zijn eigen manier. Jij alleen kunt weten wat het juiste pad voor jou is!