Yoga vs Religie

Naar mijn idee zijn we in een tijdperk beland waarin we niet alles zomaar ‘geloven’. We zetten steeds meer vraagtekens bij dingen die stellig worden opgelegd door een autoriteit (de kerk bijvoorbeeld, maar het is veel breder dan dat). Tijdens mijn vakantie in Amerika kreeg ik voor het eerst het woord te horen ‘cafetaria Catholic’. Mijn eerste gedachte was ‘Hoe kunnen patat en hamburgers nou wat te maken hebben met religie’. Daarna begreep ik dat het woord ‘cafetaria Catholic’ betekende, dat je afwijkende gedachten hebt van hoe de kerk het geloof presenteert. Na mijn bezoek aan Amerika ging ik de grens over naar Juarez, Mexico. Hier was Paus Franciscus net in februari geweest. Er werd nog steeds over hem gesproken en er was bijna geen straat waar de Paus niet was afgebeeld. Ik vond het bijzonder om te zien. Ergens ook wel prachtig dat zo’n man zo wordt aanbeden. Al vroeg ik me tegelijkertijd ook af ‘Zou iedereen die deze man, Paus Franciscus, zo aanbidt, zichzelf ook zo aanbidden”?

Ik weet niet echt wat over geloof, ik heb het zelf nooit “beoefend” en ik kan er dus ook weinig over zeggen. Over yoga kan ik eigenlijk ook niet wat zeggen (knipoog), omdat iedereen toch zijn eigen waarheid moet opmaken. En met dat uitgangspunt kan ik alleen mijn waarheid tot nu toe delen.

Als yoga docent zeg ik af en toe tegen jullie “trek alles wat ik zeg in twijfel en ga het zelf verifiëren”. Waarin ik het ook aanraadt om het niet gelijk af te schrijven, wat ik deel aan kennis die de yogis hebben ondervonden gedurende duizende jaren.

Een lichtelijk kritische attitude is naar mijn idee alleen maar goed. Ik juich het toe om zelf je mind te gebruiken en zelf je eigen antwoorden te vinden (ook al veranderen die misschien in het verloop van tijd). Want wat voor de één werkt, werkt misschien voor de ander, maar misschien ook niet. Yoga is geen geloof, omdat je niet zomaar iets geloofd. Yoga is een soort van empirisch onderzoek met jezelf en het universum, waar eigen verificatie leidt tot innerlijk weten. Hierbij kunnen je eigen geloofsovertuigingen regelmatig op de proef worden gesteld, wat het proces uitdagend maakt voor je geest en tegelijkertijd ook super ‘exciting’ omdat weinig zwart-wit is.

Het is een prachtig experiment met jezelf op een bewuste manier. Het vergroten van je bewustzijn zorgt ervoor dat je bepaalde levenslessen niet steeds opnieuw hoeft mee te maken, zoals in de film Groundhog Day (1993), maar mag je de levensles leren wanneer er één voordoet of in een moment van reflectie erna. Je kunt gebeurtenissen ingaan met de vraag “wat mag ik hiervan leren”. Zowel de uitdagenden- als de vreugdevolle levenslessen. Yoga zegt dat je niet alleen hoeft te evolueren door lijden of uitputting. Maar dat je ook kan evolueren in bewustzijn. Yoga geeft je handvaten waardoor je meer en meer verantwoordelijkheid kunt gaan nemen voor je eigen leven en hoe je de situaties in je eigen leven ervaart. Yoga is niet het enige pad, er zijn vele mogelijkheden meer. Verschillende soorten religies en verschillende soorten yoga leiden tot dezelfde uitkomst, zelfrealisatie. Maar de weg ernaar toe is verschillend.

Zelf probeer ik steeds een beetje meer te doen wat goed is voor mijzelf en mijn omgeving. En dat wens ik jullie, en de rest van de wereld, ook toe. Ik ben blij en dankbaar dat ik zoveel mooie en intelligente mensen les mag geven. Je hebt een briljante geest… anders zat je hier niet (ook met een knipoog). En ik hoop dat met behulp van yoga en alle andere dingen die je in je leven doet, je steeds meer van dit unieke, briljante en tijdloze deel in jezelf mag leren kennen.

Namasté

Auteur: Roos
Geschreven: april 2016


Categories: Geen categorie

Post Your Thoughts